Comună membră ACoR din 17.11.2004
Prin HCL nr. 23 din 17.11.2004 comuna Talea a devenit membru al Asociației Comunelor din România
Descrierea comunei
Talea este o comuna din judetul Prahova, regiunea Sud-Muntenia, România, formata din satele Plaiu si Talea (resedinta).
Comuna Talea este situata în partea de nord-vest a judetului Prahova. Hotarele sale sunt vechi de 300 ani, adica de la sfârsitul secolului al XVI-lea–începutul secolului al XVII-lea (1690–1700), apartinând la acea vreme probabil unei mosii. Astazi ele împrejmuiesc cele 2485 hectare, cât masoara suprafata întregii comune. De jur împrejurul sau se întind paduri de foioase si rasinoase. Comuna este formata din satele Talea si Plaiu , asezari aflate la circa 800 m altitudine .
Numele comunei Talea îsi are originea în acela de italian sau talian, acest lucru putând fi explicat prin faptul ca în apropierea comunei ar fi existat o cariera de piatra la care lucrau muncitori italieni (talieni). Acestia îsi faceau aprovizionarea cu alimente din sat, iar locuitorii spuneau: „vin talienii”, acest lucru facând ca satul sa ia denumirea de Talea.
Comuna avea, la recensamântul din 2002, 1204 locuitori, care se îndeletnicesc în principal cu cresterea animalelor, cultura pomilor si exploatarea padurilor. Rezultatele preliminarii ale recensamântului din 2011 arata o populatie de 1069 de locuitori.
În jurul anului 1892 se construieste prima scoala, aceasta fiind facuta din piatra si având o singura clasa. 14 ani mai târziu i se adauga înca o sala de clasa din lemn . În anul 1930 se construieste parterul iar în 1965 scoala capata forma actuala. În 1870 se construieste o mica biserica din lemn pe locul unde astazi este monumentul eroilor , biserica având hramul Maica Domnului . Între anii 1875 – 1878 constructorii din comuna ridica actuala biserica cu hramul Sfântul Nicolae . Prima pictura a bisericii a fost executata de zugravul Hagi Avram Pana din Târgoviste. La sfârsitul secolului al XIX-lea, comuna facea parte din plaiul Peles al judetului Prahova, era formata din aceleasi doua sate ca si astazi, si avea 841 de locuitori. În comuna erau o scoala si doua biserici — una din 1790 si cea din 1878. La sfârsitul perioadei interbelice, comuna era arondata zonei Sinaia din judetul Prahova. În 1950, a trecut la raionul Câmpina din regiunea Prahova si (dupa 1952) din regiunea Ploiesti. Dupa 1968, comuna a revenit la judetul Prahova, reînfiintat. Monumentul eroilor , aminteste locuitorilor comunei de cei ce si-au pierdut viata pe frontul celor doua razboaie mondiale. În data de 9 mai a fiecarui an locuitorii comunei aduc acestora un omagiu.
Comuna Talea este pozitionata în nord-vestul judetului Prahova, în zona subcarpatica, la poalele muntelui Gurguiatu. Cele doua sate componente, Talea si Plaiu sunt situate la altitudini cuprinse între 750-1050 m. Cele mai apropiate orase sunt Breaza, la 8 km si Sinaia, la 30 km. Apele care strabat teritoriul localitatii sunt râurile Talea si Bizdidel.
Relief Comuna Talea se incadreaza din punct de vedere geomorfologic, in zona dealurilor subcarpatice si anume in subunitatea morfologica denumita Breaza-Ocina. Dealurile din zona au inaltimi cuprinse intre 750-900 m si se impun prin masivitatea lor. Crestele dealurilor sunt despartite prin seile largi de la obarsiile unor vai si sunt dominate de muntele Gurguiatu cu 1342 m altitudine. Comuna Talea este asezata pe culmea netezita de la 800-900 m inaltime, partea sudica, satul Plaiu, fiind asezat pe cumpana dintre apele Talea (Belia) si Bizdidel. Forma asezari comunei, alungita dealungul drumului principal si tentaculara pe vai, este conditionata de relieful local, casele fiind in general grupate in zona centrala a satului Talea si dispersate spre N si SE in satul Plaiu. In general perimetrul construit al comunei se inscrie pe un relief cu pantele de 10-15 % (in zona centrala). Pe masura ce inainteaza spre N-NE-NV, panta se accentueaza ajungand la 35%. In acest sector nordic, versantii sunt strabatuti de ogase si ravene, care din cauza caracterului torential al ploilor, continua sa ia dimensiuni mai mari. Netezirea de care s-a vorbit mai sus poate fi pusa pe seama eroziunilor exercitate de cele doua paraie ce au dus la o usoara terasare a zonei.
Reteua hidrograficaTeritoriul comunei Telea este drenat de doua paraie principale, Telea (sau Belia) la Est si Bizdidel la Vest. Acestea sunt cursuri cu debit permanent, torential, cu putere mare de eroziune a terenurilor limitrofe. Aceste paraie au numerosi afluenti-vai cu extindere limitata, ce brazdeaza teritoriul comunei, dar care datorita caracterului puternic torential formeaza ravene si ogasece insotesc sau chiar traverseaza uneori drumurile locale. Aceste vai pot prelua intregul debitdin precipitatii sau topire a zapezii de pe teritoriul comunei si din amonte, astfel incat nu se produc inundatii ale zonelor invecinate. Pericolul il reprezinta insa caracterul torential eroziuni (atat in maluri cat si pe fundul vailor),ce duce la distrugerea locala a terenurilor limitrofe (provoaca alunecari de teren). Sursele de apa potabila sunt izvoarele si acviferul freatic (situat la 2-3 m adancime), exploatat prin fantani. Freaticul nu are debit constant, variind direct proportional cu precipitatiile, astfel incat apa in fantani scade sau chiar dispare in perioadele secetoase.
Alimentarea permanenta cu apa a comunei se face din izvoarele din zona Gurguiata din paraul Talea. In subteranul zonei nu exista roci colector de medie si mare adancime, care sa permita inmagazinarea unor rezerve importante de apa, ce ar putea fi exploatate prin foraje. In comuna Talea nu exista lacuri si nici amenajari piscicole.
DESCRIEREA ŞI SEMNIFICAŢIILE Descrierea stemei: Stema comunei Talea, potrivit anexei nr. 1.7, se compune dintr-un scut tăiat orizontal printr-o linie ondulată, de aur. În prima parte, pe azur, un cap de berbec văzut din faţă, de argint. În partea a doua, pe argint, trei dealuri verzi. Semnificațiile elementelor însumate: Capul de berbec simbolizează ocupaţia de bază a locuitorilor. Cele trei dealuri reprezintă cadrul turistic local. Linia ondulată reprezintă apele aflate în zonă, respectiv pâraiele Bizdidelul şi Morăneasca. Coroana murală, de argint, cu un turn crenelat, semnifică faptul că localitatea are rangul de comună. |
Cristian NEAGOE
PRIMARUL COMUNEI
Date de contact:
Website: www.comunatalea.ro
E-mail: primariatalea@yahoo.com
Telefon: +40 244 391 600