Comună membră ACoR din 27.10.2005
Prin HCL nr. 51 din 27.10.2005 comuna Șoimari a devenit membru al Asociației Comunelor din România
Descrierea comunei
La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna Șoimari se afla în plasa Podgoria și era formată din satele Șoimari și Atârnați (vechiul nume al satului Măgura), având în total o populație de 2101 locuitori. În comună se aflau 3 mori de apă pe râul Lopatna, o moară cu aburi, o școală mixtă și o biserică ortodoxă. Anuarul Socec din 1925 consemnează comuna în aceeași plasă și cu aceeași alcătuire, populația fiind de 2962 de locuitori.
În 1950, comuna a fost arondată raionului Teleajen din regiunea Prahova, apoi (după 1952) din regiunea Ploiești. În 1959, conducerea raionului a decis înființarea satului Lopatnița din ramura nordică a satului Șoimari. Satul Atârnați (transferat pe atunci, temporar, comunei Matița) a luat în 1964 numele de Măgura. În 1968, comuna a redevenit parte a județului Prahova, reînființat.
Comuna se află pe cursul superior al râului Lopatna, în bazinul hidrografic al Cricovului Sărat. Este traversată de șoseaua județeană DJ100M, care o leagă spre nord de Surani și Cărbunești, și spre sud de Podenii Noi.
DESCRIEREA ŞI SEMNIFICAŢIILE Descrierea stemei: Stema comunei Şoimari, potrivit anexei nr. 1.6, se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite. În câmp albastru, un şoim de aur, aşezat spre dreapta pe trei dealuri verzi. Semnificațiile elementelor însumate: Şoimul face trimitere la denumirea localităţii. Coroana murală, de argint, cu un turn crenelat, semnifică faptul că localitatea are rangul de comună. |
Laurențiu-Ion BĂDICA
PRIMARUL COMUNEI
Date de contact:
Website: www.comunasoimari.ro/
E-mail: primaria@comunasoimari.ro
Telefon: +40 244 416 330