FILIALA JUDEȚEANĂ PRAHOVA
A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA

Comuna Sălciile

Comună membră ACoR din 10.01.2005

Prin HCL nr. 5 din 10.01.2005 comuna Sălciile a devenit membru al Asociației Comunelor din România

Descrierea comunei

Comuna Salciile a facut parte din mai multe unitati administrative.
Specificam insa ca, cel putin pentru ultimele doua secole pentru care avem date exacte, ea a fost si este o comuna periferica, in cadrul tuturor acestor unitati.
Cele mai vechi informatii referitoare la satul Salciile si apartenenta sa administrativ-teritoriala le avem din anul 1778 din lucrarea “ Memorii istorice si geografice asupra Valahiei, publicate de domnul Bauer, lucrare tiparita de Francfort et Leipsic”.
La 1778, satul Salciile facea parte din judetul Sacueni, fiind alaturi de satele Adancata si Maia cele mai de sud din acest judet. Judetul Sacueni, atestat documentar prima oara in anul 1645, a fost desfiintat la 1 ianuarie 1845
La sfarsitul secolului al XVIII-lea, satul Salciile trece din componenta judetului Sacueni, in componenta judetului Ialomita.
In trecut, judetele erau impartite in subunitati mai mici numite plase, care s-au mentinut pana in 1950.
La 1827, conform hartilor, plasa Jilava, situata la extremitatea de nord-vest a judetului Ialomita, avea in componenta mai multe sate, precum si Salciile. Pe „apa Jilavei“ erau trecute satele Salciile, Slatioara si Jilava.
Conducerea plaselor era asigurata de un zapciu, care avea atat atributiuni administrative cat si de ordin judecatoresc.
In toamna anului 1831, satul Salciile a trecut in componenta plasei Campu, judetul Ialomita. Plasa Campu avea un numar de 27 de sate, un teritoriu extins de la vest la est pe o lungime de 50 km, satul Salciile fiind la limita sa vestica.
Cel mai probabil, in anul 1844, satul Salciile trece din componenta judetului Ialomita in cea a judetului Prahova, judet din care face parte si astazi.
La trecerea comunei Salciile din judetul Ialomita in judetul Prahova, a contribuit, probabil, si faptul ca prin mutarea capitalei judetului Ialomita de la Urziceni la Calarasi, la 18 aprilie 1833, Salciile ramasese cea mai indepartata comuna de Calarasi (circa 120 km). Comparativ cu aceasta, resedinta judetului Prahova, Ploiesti, era mai apropiata (doar 47 km).
Trecand in componenta judetului Prahova, comuna Salciile a fost incadrata in plasa Cricov, care avea un teritoriu care se intindea pe multi km lungime de la nord la sud.
In urma legii din 1882, numarul plaselor a fost redus in toate comunele Regatului Romaniei. Astfel in judetul Prahova, plasa Cricov se uneste cu plasa Podgoria, formand plasa Podgoria-Crivoc, cu resedinta tot in Urlati; comuna Salciile va fi arondata acestei plase.
La sfarsitul secolului trecut, de la 1.11.1892, comuna Salciile facea parte din plasa Campu, judetul Prahova, plasa care avea resedinta in satul Draganesti.
In anii 1899-1907, comuna Salciile va face din nou parte din plasa Cricov-Podgoria.
In anii 1908-1910, comuna Salciile va fi incadrata noii plase Fulga; judetul Prahova.
Din 1912 si pana in 1950, comuna Salciile va face parte numai din plasa Draganesti.
In anul 1930, in urma legii administrative, comuna Salciile s-a desfintat, fiind trecuta in componenta comunei Ciorani.
Insa din 1931, Salciile redevine comuna, asa cum este si azi.
Intre anii 1940-1949, comuna Salciile va depinde impreuna cu judetul Prahova de Inspectoratul General Administrativ Brasov, care coordona activitatea judetelor Brasov, Prahova, Dambovita, Fagaras.
Primaria Comunei Salciile, infintata in urma legii data de domnitorul Alexandru Ioan Cuza in 1846, si-a desfasurat activitatea pana in aprilie 1947.
Prin decretul nr. 692/4 aprilie 1947, s-a stabilit inlocuirea consiliului comunal cu comisia interimara comunala, condusa tot de primar. Aceasta a functionat pana in 1949.
Intre anii 1950-1968, comuna Salciile va face parte din Regiunea Ploiesti, numita Prahova pana in 1952.

Concluzii
1. Comuna Salciile a fost comuna de margine in toate unitatiile administrative cunoscute din care a facut parte.(judete, plase, regiuni, raioane)
2. In judetul Sacuieni (Saac) a fost la marginea de sud a sa.
3. In cadrul judetului Ialomita, din care a facut parte jumatate de secol comuna Salciile era situate atat la marginea de nord-vest a judetului, cat si a plaselor din care a facut parte (Jilavu si Campu).
4. Din judetul Prahova a facut parte intre 1844-1950 si din 1968 pana azi, fiind situate la limita de sud-est a acestuia.
5. In cadrul judetului Prahova, a facut parte din plasele Cricov, Cricov-Pogoria, Campu si Draganesti. O scurta perioada de timp a apartinut si plasei Fulga.
6. In cadrul Regiunii Ploiesti (1950-1968), comuna Salciile a fost la limita sudica a acesteia; in cadrul fostelor raioane Cricov si Mizil, fiind tot la marginea de sud a acestora, la hotarul cu raionul Urziceni.
7. In actualul judet Prahova, comuna Salciile se afla la marginea sud-estica a acestuia, la limita cu judetul Ialomita
8. Din anul 1864 pana azi, Salciile a avut mereu statut de comuna, alcatuita dintr-un singur sat. Exceptie au facut perioadele 1874-1877 cand a fost alipita comunei Adancata si in anul 1930, cand a fost inglobata la comuna Ciorani.

Comuna se află în zona de câmpie din sud-estul județului, la limita cu județul Ialomița. Prin apropierea comunei trece șoseaua națională DN1D, care leagă Ploieștiul de Urziceni. Principala cale de comunicație a comunei o constituie șoseaua județeană DJ100C, care se ramifică din DN1D lângă Sălciile și care leagă comuna spre nord de FulgaBaba Ana și orașul Mizil. La Sălciile, din acest drum se ramifică DJ102D, care duce tot la Mizil, trecând însă prin Boldești-Grădiștea și Baba Ana.

DESCRIEREA ŞI SEMNIFICAŢIILE
elementelor însumate ale stemei comunei Sălciile, judeţul Prahova

Descrierea stemei:

Stema comunei Sălciile, potrivit anexei nr. 1.12, se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat. În partea superioară, în câmp albastru, se află două sălcii de argint, cu rădăcini, dispuse dreapta-stânga. În partea inferioară, în dextra, în câmp albastru, se află un snop de spice de grâu, de aur, plasat în pal.     În partea inferioară, în senestra, în câmp albastru, se află 2 peşti arcuiţi, de argint, plasaţi în pal, cu capetele orientate în sus, aflaţi deasupra valurilor de argint. Scutul este trimbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.

Semnificațiile elementelor însumate:

Sălciile fac trimitere la denumirea localităţii. Snopul de grâu semnifică culturile de păioase, iar bălţile cu peşti sunt foarte bine reprezentate, constituind bogăţia naturală a zonei. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.

Nistor STAN

PRIMARUL COMUNEI

Date de contact:

 Website: www.salciile.informare.ro
 E-mail: primariasalciile@judetulprahova.ro
 Telefon: +40 244 444 028