Comună membră ACoR din 05.01.2005
Prin HCL nr. 2 din 05.01.2005 comuna Plopu a devenit membru al Asociației Comunelor din România
Descrierea comunei
La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna purta numele de Hârsa (după reședința de atunci) și avea în componență, pe lângă satele actuale, și satele Vărbila și Valea Cucului, făcând parte din plasa Podgoria a județului Prahova. Comuna avea 1863 de locuitori ce locuiau în 402 case, o școală frecventată de 45 de elevi și 5 biserici — câte una în fiecare sat, cu excepția satului Gâlmeia. În 1925, Anuarul Socec o consemnează în plasa Cricovul, având 3375 de locuitori, iar apoi în 1938 făcea parte din plasa Urlați a aceluiași județ. În 1950, a fost inclusă în raionul Urlați din regiunea Prahova și apoi în raionul Ploiești din regiunea Ploiești. În 1968, județul Prahova s-a reînființat, iar comuna a primit numele de Plopu, de la noua sa reședință, satele Vărbila și Valea Cucului trecând la comuna Iordăcheanu.
Comuna Plopu se află în centrul județului, la nord-est de Ploiești, în bazinul mediu și superior al râului Bucovel. Este traversată de șoseaua județeană DJ102E, care o leagă spre sud-vest de Bucov (unde se termină în DN1B) și spre est de Iordăcheanu. Din această șosea, lângă satul Plopu, se ramifică DJ232, care leagă comuna de orașul Boldești-Scăeni (unde se termină în DN1A).
DESCRIEREA ŞI SEMNIFICAŢIILE Descrierea stemei: Stema comunei Plopu, potrivit anexei nr. 1.10, se compune dintr-un scut triunghiular, cu marginile rotunjite. Pe fond de azur se află un plop de argint, așezat pe un deal negru. Scutul este trimbrat de o coroană murală de argint, cu un turn crenelat. Semnificațiile elementelor însumate: Plopul face aluzie la denumirea localității, iar dealul reprezintă relieful zonei. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună. |
Adrian BĂLĂNESCU
PRIMARUL COMUNEI
Date de contact:
Website: www.primariaplopu.ro
E-mail: plopu@prefecturaprahova.ro
Telefon: +40 244 460 592