FILIALA JUDEȚEANĂ PRAHOVA
A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA

Comuna Dumbrava

Comună membră ACoR din 21.01.1999

Prin HCL nr. 2 din 21.01.1999 comuna Dumbrava a devenit membru al Asociației Comunelor din România

Descrierea comunei

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna se numea Netoți, făcea parte din plasa Câmpul a județului Prahova și avea în componență satele Netoți, Trestienii de Jos și Zănoaga, totalizând 1216 locuitori. Pe teritoriul actual al comunei erau atunci organizate alte două comune. Astfel, comuna Ciupelnița cuprindea satele Ciupelnița și Trestieni, având în total 693 de locuitori și 2 biserici, una în fiecare sat. 14 dintre copiii de vârstă școlară mergeau la școală în comuna Cornurile. Din aceasta din urmă făcea parte și satul Cornu de Sus.

În 1925, comunele aveau aceeași compoziție și făceau parte din plasa Drăgănești a aceluiași județ; comuna Netoți avea 1598 de locuitori, comuna Ciupelnița avea 1478 de locuitori, iar comuna Cornurile — 2060. În 1931, comuna Netoți a luat numele de Dumbrava, ca și satul ei de reședință, iar în 1950 cele două comune au fost arondate raionului Urlați din regiunea Prahova și apoi (după 1952) raionului Ploiești din regiunea Ploiești. În 1968, comunele Netoți și Ciupelnița au fost comasate, iar comunei i-a fost arondat și satul Cornu de Sus din comuna desființată Cornurile și a fost inclusă în județul Prahova, reînființat.

Comuna se află în partea ușor sud-estică a județului, pe malul stâng al Teleajenului în zona cursului său inferior. Este străbătută de autostrada București–Ploiești, dar aceasta nu are o ieșire în zonă, urmând eventual în viitor să aibă însă aici nodul de intersecție cu drumul expres Ploiești-Bacău. Comuna este deservită de șoseaua județeană DJ101F, care o leagă spre sud de Drăgănești și spre nord de Valea Călugărească (unde se termină în DN1B). Prin comună trece și calea ferată Ploiești-Urziceni, pe care este deservită de stația Zănoaga.

DESCRIEREA ȘI SEMNIFICAȚIILE
elementelor însumate ale stemei comunei Dumbrava, județul Prahova

Descrierea stemei:

Stema comunei Dumbrava, potrivit anexei nr. 1.2, se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite. În câmp albastru este reprezentată o pădure (dumbravă) de argint, pe o terasă verde. Scutul este trimbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.

Semnificațiile elementelor însumate:

Pădurea de stejari sau dumbrava face referire la denumirea localității. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.

Marian APOSTOL

PRIMARUL COMUNEI

Date de contact: