FILIALA JUDEȚEANĂ PRAHOVA
A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA

Comuna Cocorăștii Colț

Comună membră ACoR din 05.11.2004

Prin HCL nr. 16 din 17.09.2004 comuna Cocorăștii Colț a devenit membru al Asociației Comunelor din România

Descrierea comunei

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna se numea Cocorăști, făcea parte din plasa Târgșorul a județului Prahova, fiind formată din 6 cătune: Colțul, Perșunari, Cheșnoiul, Cocorăști, Gheoldum și Țigănia. Populația totală era de 1583 de locuitori, în comună funcționând o școală de la jumătatea secolului, frecventată de 41 de elevi (din care 5 fete), 2 biserici (în satele Cocorăști și Colțul) și două mori de apă pe Prahova.

În 1925, comuna Cocorăști este consemnată în Anuarul Socec ca parte a aceleiași plăși și având o populație de 1456 de locuitori, aceleași sate. În 1931, comuna a început să apară sub numele de Cocorăștii Colț, fiind arondată în 1938 plășii Câmpul din județul Prahova În 1950, comuna a trecut în raionul Ploiești din regiunea Prahova și apoi (după 1952) regiunea Ploiești, iar în 1964 satul Țigănia a primit numele de Satu de Sus. În 1968 comuna a fost desființată, satele ei trecând la comuna Mănești din reînființatul județ Prahova. Comuna a fost reînființată în 2004, având actuala structură.

Comuna se află în extremitatea vestică a județului, la limita cu județul Dâmbovița și se întinde între râurile Prahova și Cricovul Dulce. Comuna este traversată de șoseaua națională DN1A, care leagă Bucureștiul de Ploiești prin Buftea. La Cocorăștii-Colț, acest drum se intersectează cu șoseaua județeană DJ101A, care duce spre sud către Periș (județul Ilfov) și spre nord către Mănești (unde se termină în DN72).

DESCRIEREA ȘI SEMNIFICAȚIILE
elementelor însumate ale stemei comunei Cocorăștii Colț, județul Prahova

Descrierea stemei:

Stema comunei Cocorăștii Colț, potrivit anexei nr. 1.4, se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite. În câmp albastru se află un cocor de argint cu ciocul și picioarele roșii, stând cu gheară stângă pe un șarpe veninos, de argint, iar cu gheară dreaptă ridicată. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.

Semnificațiile elementelor însumate:

Cocorul și șarpele sunt elemente ce fac parte din blazonul boierilor Cocorăști. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.

Marian STANCIU

PRIMARUL COMUNEI

Date de contact:

 Website: www.cocorastiicolt.ro
 E-mail: primaria@cocorastiicolt.ro
 Telefon: +40 244 484 100