Luni, 27 noiembrie 2023, la Școala din Măgurele a avut loc ultima întâlnire a proiectului EduFit, eveniment desfășurat sub egida activității “Povestea EduFit merge mai departe”
Au participat copii, părinți, profesori și directori din 10 școli prahovene, reprezentanți ai Fundației Didactica Sibiu, reprezentați ai UAT-urilor care fac parte din Asociația Comunelor din România, Filiala Prahova: Vâlcănești, Măgurele, Cocorăștii Colț, Mănești, Predeal Sărari, Valea Călugărească, Măneciu, Cosminele, Inspectoratul Școlar Județean Prahova reprezentat de Magda Georgescu, inspector general adjunct și reprezentanți ai ONG-urilor.
Au fost dezbătute probleme legate de impactul fenomenului privind migrația părinților plecați în străinătate, asupra dezvoltării copilului.
Au fost identificate soluții pentru susținerea și integrarea copiilor, iar autoritățile locale au semnat parteneriate de colaborare în cadrul EduFit, prin care își asumă sustenabilitatea proiectului și atragerea cât mai multor instituții care să contribuie la diminuarea acestui fenomen și la dezvoltarea socio-emoțională a copiilor.Din județul Prahova au fost implicați 205 copii din localitățile Măgurele, Teișani, Gura Vitioarei, Izvoarele, Cheia, Cerașu, Valea Călugărească, Dumbrăvești, Cocorăștii Colț, Ploiești, Bucov, Gornet, Poiana Câmpina.
Fiecare copil implicat în cadrul proiectului a beneficiat de activități de consiliere și dezvoltare emoțională, iar azi, fiecare copil a primit un ghiozdan cu rechizite școlare în funcție de particularitățile de vârstă. ,,EduFit a reprezentat un proiect în care am crezut încă de la început, deoarece am conștientizat efectele negative ale migrației părinților în străinătate asupra dezvoltării fiecărui copil.
În calitate de director al Școlii Gimnaziale Măgurele, am considerat că este absolut necesar ca fiecare director să conștientizeze existența acestui fenomen, să înțeleagă poveștile de viață ale copiilor din școlile lor, să aloce timp pentru a asculta și a găsi soluții astfel încât copiii să nu se simtă marginalizați, a construi o adevărată comunitate în care fiecare copil să se simtă în siguranță. Acești copii au nevoie ca în fiecare școală să existe profesori cu care pot comunica și în care pot avea încredere.
Acești copii au nevoie de noi, pentru a le asigura căldura a ceea ce înseamnă acasă. Acești copii au nevoie de prieteni, au nevoie să fie înțeleși și au dreptul să fie fericiți.
Prin implicarea în acest proiect am discutat cu numeroși părinți, copii și profesori din școlile prahovene, am înțeles cât este de important ca împreună să fim aproape de copiii noștri și în egală măsură am conștientizat că este nevoie de noi toți, părinți, copii, profesori, autorități locale, pentru a crește copii care pe viitor se pot integra ușor în societate. Un copil fericit înseamnă de fapt familii fericite și o comunitate fericită”, ne-a mărturisit Claudia Iliescu, directorul Școlii Măgurele.
,,Avem nevoie de comunicare, avem nevoie să înțelegem problemele cu care se confruntă copiii noștri, avem nevoie de un parteneriat real între autoritatea locală și școală, avem nevoie de curaj pentru a recunoaște că ne confruntăm cu acest fenomen și că este de datoria noastră să ne implicăm cu toții pentru a susține acești copii”, a declarat primarul comunei Măgurele care este și președintele ACoR Prahova, Vasilică Diaconu.
,,Știm cu toții că este nevoie de un sat întreg pentru a crește un copil sănătos, azi avem nevoie de întreaga comunitate pentru a susține copiii lăsați în urmă de părinții plecați la muncă în străinătate. Am reușit împreună cu dumneavoastră să fim alături de cei 310 copii implicați în activitățile proiectului EduFit, copii care provin din județele Prahova și Argeș. Îmi doresc ca fiecare dintre cei prezenți astăzi aici (n.r. la Școala Gimnazială Măgurele) să vină cu soluții concrete pentru sustenabilitatea proiectul. Doar împreună vom reuși”, a spus managerul proiectului, Andreea Ciortea.